Kooste

Tämän päivän marttyyrit

Alustaja(t) Pertti Jyrinoja

Syksyn ensimmäiseen miestenpiiriin saapui vieraaksi Pertti Jyrinoja, joka on mukana Marttyyrien ääni ry:n toiminnassa. Jyrinoja myös luotsaa Aikamme marttyyrit -nimistä radio-ohjelmaa Radio Deillä joka toinen lauantai. Taltioituja lähetyksiä voi kuunnella esimerkiksi Soundcloudista.

Marttyyrien ääni on perustettu 1970-luvulla, alunperin Stefanus-lähetyksen nimellä. Se on osa maailmanlaajuista Voice of Martyrs (lyh. VOM) järjestöä, joka toimii 26 eri maassa.VOMin jäsenyhdistykset toimivattäysin itsenäisesti, eli hankkivat rahoituksensa itse ja organisoivat avustustoimet parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaikki jäsenyhdistykset eivät käytä samaa nimeä, esimerkiksi Isossa-Britanniassa toimiva yhdistys on nimeltään Release International. Yhdistysten keskinäistä tiedonvälitystä ja yhteisiä avustusprojekteja varten on olemassa ICA-portaali (International Christian Association).

Pertti Jyrinojan mukaan kristittyjä vainotaan yli 60 maassa javainon kohteeksi joutuu säännöllisestijopa 300 – 450 miljoonaa kristittyä. Vainoa on kiusanteosta kidutukseen ja murhiin. Marttyyrien äänellä on toimintaa muun muassa Nigeriassa, Thaimaassa, Irakissa, Kolumbiassa, Etiopiassa ja Keniassa.

Nigeriassa ja erityisesti sen pohjoisosissa kristittyjä vainoavat terroristijärjestö Boko Haram ja Fulani-paimentolaisheimoon kuuluvat islamistiset ryhmät, joita Boko Haram oletettavasti aseistaa. Boko Haram tekee pommi-iskuja ja kidnappaa tyttöjä ja naisia orjiksi.

Thaimaassa Marttyyrien ääni avustaa Pakistanista paenneita kristittyjä. Moni 12 000 paenneesta pakistanilaisesta on Thaimaassa ilman viisumia tai virallista pakolaisstatusta. YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n turvapaikkapäätöstä odottaessa uhkaa montaa pakistanilaista karkoittaminen takaisin kotimaahan, jossa kristittyjä vainoavat sekä radikaalit islamistit että kääntyneiden muslimisukulaiset.

Irakin Erbilissä Marttyyrien ääni avustaa maan sisäisiä kristittyjä pakolaisia. Persianlahden sodan ja ISISin nousun jälkimainingeissa maan kristityn vähemmistön osuus on romahtanut. Alueella valmistetaan Irakin parasta sesamöljyä, joka on monen arabialaisen herkun pääraaka-aine. Marttyyrien ääni avustaa maan kristittyjä oman leipomon rakentamisessa ja tarjoamalla kriisiapua vainoissa traumatisoituneille ihmisille.

Keniassa Marttyyrien ääni ylläpitää turvakotia kristityksi kääntyville tytöille ja naisille. Maassa käännynnäisiä uhkaillaan väkivallalla ja hengen menettämisellä. Jyrinojan mukaan turvakodissa ei ole pelkästään kenialaisia vaan myös naapurimaa Somaliasta lähteneitä naisia. Kenian toisessa naapurissa, Etiopiassa on niin ikään paljon käännynnäisiä. Marttyyrien ääni avustaa paikallista raamattukoulua. Raamattukoulu on lähettänyt omia lähettejä mm. Jememiin. Jyrinoja kertoi Kiinan investoivan valtavia summia Etiopiaan ja Etiopian saattavan olla seuraava suuri halpatyömaa.

Eräs osallistuja kysyikin heti, että onko Kiinan investoinneista jotakin haittaa? Saavathan ihmiset töitä ja koulutusta ja elintaso nousee. Jyrinoja pohti, että kun Kiinan talousihme on luotu osaltaan ihmisoikeuksia polkemalla ja ympäristöä hyväksikäyttämällä, saattaisi Etiopiassa olla huonossa lykyssä sama tilanne edessä. Toinen osallistuja mietti, että eroaakohan Kiinan toiminta kovinkaan paljoa esimerkiksi entisistä eurooppalaisista siirtomaaherroista? Jyrinoja kuitenkin muistutti, että mainitut Kiinan investoinnit eivät sinänsä liity millään tavoin Etiopian kristittyjen vainoihin.

Kolmas osallistuja kysyi, että mitä eroa on Marttyyrien äänellä ja toisella vainottuja kristittyjä tukevalla järjestöllä Open Doorsilla? Jyrinoja kertoi, että Open Doors on monikansallinen järjestö, jonka taustalla vaikuttaa Hollannissa päämajaansa pitävä osakeyhtiö. Marttyyrien äänellä (tai VOMilla) ja Open Doorsilla ei Jyrinojan mukaan ole sinänsä mitään aatteellisia ristiriitoja, kummatkin auttavat vainottuja omilla tavoillaan. VOM ja OD pitävät joskus yhteisiä tilaisuuksia.

Montaa kiinnosti myös, miten monta henkilöä Suomen Marttyyrien ääni työllistää ja mikä on järjestön vuosibudjetti? Entä millä tavoin työntekijät turvataan maailman myrskyissä? Jyrinojan mukaan Marttyyrien äänellä on kolme täysipäiväistä työntekijää, yksi osa-aikainen ja liuta vapaaehtoisia. Vuosibudjetti on miljoonan euron luokkaa. Jyrinojan mukaan avustustyöntekijät tiedostavat riskit ja tärkein turva maailmalla on luotto Jumalaan.

Erästä osallistujaa kiinnosti tietää, että auttaako Marttyyrien ääni vaikeissa oloissa olevia ihmisiä pakenemaan maasta ja hakemaan pakolaisstatusta esim. Suomesta? Jyrinoja vastasi, että vainottuja pyritään auttamaan kohdemaassa ja tukemaan heitä omavaraisuuteen. Pakolaisuuteen ei kannusteta eikä turvapaikan hakemisessa avusteta, poikkeuksena Thaimaahan paenneet pakistanilaiset.

Keskustelua herätti myös, että vainotaanko kristittyjä myös Suomessa? Moni oli sieltä mieltä, että maallistuneessa yhteiskunnassa uskova ihminen saa helposti hörhön leiman otsaansa. Moni pitää mieluusti uskonasiat omana tietonaan. Eräs osallistuja pohti, että kristityille vaino on jopa luontainen tila ja vaino saattaa olla jossain mielessä jopa hyväksi. Esimerkkinä hän käytti Neuvostoliitossa vainon kohteeksi joutunutta Inkerin kirkkoa, jota kovat olot yhdistivät. Neuvostoliiton romahdettua kirkko oli ja on yhä riippuvainen suomalaisten taloudellisesta avusta. Toinen osallistuja oli samaa mieltä Viron kirkon tilanteesta, Neuvostoliiton romahdettua romahti pian myös kirkon jäsenmäärä.

Kiitos Pertille rankan aiheen alustamisesta toiveikkaalla tavalla!

Lue lisää: