Ennakko

Voiko kulttuuria omia?

Julkaistu 18.4.2022 klo 17:10

Ajankohta
20.4.2022 klo 18:30
Kokoontumispaikka
Martinristi
Alustaja(t)
Kuisma Joentakanen

Pääsiäisen jälkimainingeissa koitamme saada selkoa siihen, voiko kulttuuria omia? Onko olemassa sellaista kaikille yhteistä kulttuuria, jota saapi hyödyntää täysin vapaasti ja ilman omantunnon taskunauriin piipitystä? Kristinuskommekin on tuontitavaraa - kenelle maksetaan rojaltit? Tiesitkös, että italialaiset keksivät farkkukankaan ensimmäisenä?

Viime vuosina kotimaisessa mediassa on kohistu muun muassa saamelaisten kansallispuvuista, intiaanipäähineistä sekä poplaulajan pikkuleteistä. Miten olla ja elää "moternilla" 2020-luvulla, kun teit sitten mitä tahansa, tunnut loukkaavan toisten identiteettiä ja kulttuuria?

Juha Hurme kommentoi Finlandia-palkitun kirjansa perusajatusta seuraavasti:

Voittoromaanin pääajatus on se, ettei mikään kulttuurissamme ole omaa. Puhdasta suomalaista kulttuuria tai kansaa ei ole olemassa, vaan kaikki on lainattua ja iloisesti sekoittunut.

– Valtioiden rajat eivät enää päde. Joku pieni satavuotias valtio on pikku juttu tässä suuressa flow'ssa. Meidän on osattava ottaa vastuu koko planeetasta ja ajateltava isommin.

Hurme korostaa kuitenkin, ettei väite koske vain Suomea, vaan kaikkia maita.

– Kenelläkään ei ole mitään omaa. Kaikki on ihmiskunnan yhteistä.

Huomioithan, että kokoonnumme poikkeuksellisesti keskiviikkona. Muuten kellonaika ja paikka ovat samat. Tervetuloa ihan sama missä rytkyissä tai kampauksessa.

Intiaanipäähine
Intiaanipäähine
Kuva: Openclipart.org Kuvan lisenssi: Public domain.